Per 1 januari 2022 heeft het CBS veranderingen doorgevoerd in de opgave voor Internationale Handel in Goederen. De veranderingen komen onder andere voort uit de nieuwe Europese verordening voor bedrijfsstatistieken.

Met ingang van 2022 is het verplicht om de opgavemodule IDEP+ te gebruiken voor het insturen van de statistiekopgave over de internationale handel in goederen. Je hebt hiervoor inmiddels de inlogcodes per brief van het CBS ontvangen. De opgaveplicht wordt vanaf 2022 opgelegd aan de fiscale eenheid voor de btw/ omzetbelasting.

Lees hier meer indien je ook in 2022 een verplichting hebt voor de maandelijkse opgave voor ICL.

Vanaf 2022 wijzigt de transactie-aard; alle bedrijven met een opgaveverplichting voor de internationale handel in goederen dienen het nieuwe 2-cijferige veld ‘Transactie’ in te vullen. Dit veld komt in plaats van het 1-cijferige veld ‘Transactie’. Naast de eerste dien je dus ook de tweede digit in de codelijst aan te leveren. Bovendien is de codelijst gewijzigd ten opzichte van de huidige lijst.

Hiervoor hebben we een conversiestap gebouwd wanneer je komend jaar CBS aangifte gaat doen. Deze stap past ook de transactie-aard aan. In de melding staat tevens uitgelegd wat je dient te doen wanneer jullie bedrijf verkoopt aan consumenten. Wanneer je de Florisoft versie hebt met bovenstaande aanpassing, staat de nieuwe manier automatisch aan. Je kunt de instelling ook zelf aanzetten door middel van een update.

De grootste verandering voor het CBS versturen is het meesturen van het land van herkomst. Wanneer je een versie hebt van 20 december of jonger, zal Florisoft bij het doorboeken van een factuur vanaf 1 januari checken of het vinkje Land van herkomst aanstaat bij de debiteur.

In de Florisoft versie van begin december tot 2 januari kun je een melding krijgen dat het doorboeken niet lukt. In de mailing die je van ons hebt ontvangen, wordt dit verder toegelicht. Wanneer je Florisoft update, wordt er niet meer naar deze setting gekeken.

Indien je de juiste checks aan hebt gezet, zal Florisoft ook het land van herkomst vullen in de CBS tabel. Deze data kan vervolgens weer gestuurd worden naar het CBS. Dit heeft ook gevolgen voor de statistieken op de factuurprint: deze zullen nu namelijk gegroepeerd worden op land van herkomst. Wanneer je dus 2 factuurregels van hetzelfde product hebt met een ander land van herkomst, dan komen deze dus als 2 regels op de lay-out.

Je kunt hier zelf eventueel het land van herkomst naast zetten of groeperen op de lay-out. Wanneer je dit niet kunt, of liever wilt dat wij dit doen, dan kun je contact opnemen met onze supportafdeling. Zij kunnen de aanpassing in kaart brengen en begroten.

Mocht je wel gebruik willen maken van aparte uitsplitsingen per land van herkomst, dan kun je dat zelf inrichten. Meer informatie vind je in de mailing die is verstuurd.